Installatieautomaat

Met een installatieautomaat van A-kwaliteit beveilig je jouw elektrische installatie perfect tegen kortsluiting of overbelasting. Bij Weltechniek vind je de beste installatieautomaten – in alle soorten en maten – voor de scherpste prijs: type B, C of D en alle ampères. Zo werk jij makkelijk en voordelig helemaal volgens NEN 1010. Ontdek hier al onze installatieautomaten en laat gratis verzenden vanaf €125,-.

Filteren

Resultaat 1–16 van de 141 resultaten wordt getoond

Resultaat 1–16 van de 141 resultaten wordt getoond

Wat is een installatieautomaat precies?

Een installatieautomaat – ook wel bekend als groep, installatiegroep of lichtgroep – is de meest voorkomende component in groepenkasten. Je gebruikt ze om afzonderlijke apparaten en groepen apparaten te beveiligen tegen overbelasting door bijvoorbeeld kortsluiting. Een installatieautomaat wordt aangesloten op een aardlekschakelaar en is voorzien van een schakelaar die automatisch de stroom verbreekt op het moment de stroomsterkte boven een bepaalde waarde komt, zoals bij kortsluiting of een teveel aan aangesloten apparaten gebeurt. Op deze manier beschermt de component je elektrische apparaten en bekabeling tegen oververhitting en wordt het risico op brand tot een minimum beperkt.

Tip: wil je een nieuwe groep aanmaken maar heb je hiervoor niet voldoende ruimte in je groepenkast? Gebruik dan een aardlekautomaat. Deze combineert de functionaliteit van een installatieautomaat met die van een aardlekschakelaar.

Installatieautomaten aansluiten

Een installatieautomaat sluit je altijd aan op een 2P aardlekschakelaar. Samen beschermen deze componenten je elektrische installatie: de installatieautomaat tegen overbelasting, en de aardlekschakelaar tegen lekstroom. In principe gebruik je een aparte installatieautomaat voor iedere groep apparaten in je huis, meestal ingedeeld in ruimte (bijvoorbeeld slaapkamer, woonkamer en badkamer). Apparaten die veel stroom verbruiken – denk aan wasmachines, magnetrons, ovens en inductiekookplaten – krijgen hun eigen installatieautomaat. 

Tip: het aansluiten van een elektrische installatie is vakwerk, wat je beter aan de professional kan overlaten. Heb je voldoende kennis en ga je toch zelf aan de slag? Laat je installatie dan altijd keuren door een professional. Wel zo veilig en ook met je verzekering krijg je op deze manier geen problemen, mocht er eens iets gebeuren.

ABB installatieautomaat

Bij Weltechniek koop je het beste materiaal, tegen de laagste prijzen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ABB installatieautomaat? ABB was één van de eerste merken die de installatieautomaat introduceerde. Een installatieautomaat van dit merk is uiteraard perfect voor een ABB groepenkast. En ook van andere merken hebben wij de beste componenten. Heb je bijvoorbeeld componenten nodig voor een Gacia meterkast? Ook dan vind je die eenvoudig en snel tussen ons assortiment.

Installatieautomaat 16A B karakteristiek nodig?

De belangrijkste eigenschappen van een installatieautomaat zijn de nominale stroomsterkte en het karakteristiek. De nominale stroomsterkte is in de meeste gevallen 16A, maar ook andere stroomsterktes komen voor. Let hier dus goed op. Het karakteristiek geeft aan bij welke stroomsterkte hij uitschakelt. B staat hier voor 5 keer de nominale waarde, C voor 10 keer en D voor 20 keer. Voor de meeste toepassingen in huis heb je type B nodig, zodat de installatie goed beschermd is. De meest gebruikte installatieautomaat is daarom de 16A B. Voor grote machines of industriële toepassingen kan beter C of D gebruikt worden.

Een installatieautomaat koop je voordelig online bij Weltechniek

Weltechniek is dé webshop van Nederland voor het beste materiaal voor de vakman. Naast een installatieautomaat van de beste kwaliteit, kan je bij ons bijvoorbeeld ook terecht voor mooie componenten als beltrafo’s en hoofdschakelaars. En omdat we jouw bestelling dezelfde dag nog verzenden (op werkdagen voor 17:00), kan je de volgende dag (als de post een beetje meewerkt) al aan de slag. Zo maken we jouw installatieklussen makkelijk!