Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending met PostNL vanaf € 75,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Groepenkast vervangen of uitbreiden?

Groepenkast vervangen of uitbreiden

Inhoudsopgave

Een groepenkast, de moderne variant van de stoppenkast, is een onmisbare schakel in ieder huis. Dankzij deze ingenieus gebouwde installatie stroomt de elektriciteit even veilig als rijkelijk uit je stopcontacten. Groepenkasten slijten nauwelijks, maar het kan gebeuren dat je groepenkast vervangen moet worden of dat er uitbreiding nodig is. 

In dit artikel vertellen we je wanneer je een nieuwe groepenkast nodig hebt, wanneer je kan uitbreiden en geven we je tips over hoe je dit het beste kan aanpakken. Lees dus snel verder alle informatie of bekijk hier alvast onze collectie groepenkasten.

Wanneer voldoet een oude elektriciteitsinstallatie niet meer?

Om verschillende redenen kan het nodig zijn om een nieuwe groepenkast aan te leggen of om deze uit te breiden. In de meeste gevallen is dit nodig omdat de oude groepenkast (of stoppenkast) niet genoeg capaciteit heeft. Vroeger werden huizen standaard voorzien van kasten met drie tot zes groepen, en dat is tegenwoordig vaak te weinig. In nieuwbouwwoningen zijn tien tot twaalf groepen daarom eerder gangbaar.

Met name wanneer je elektrisch kookt en/of je huis elektrische verwarmt met een warmtepomp heb je flink wat elektriciteit nodig. Ook sauna’s en jacuzzi’s zijn grootverbruikers. Dit type apparaten heeft bovendien dusdanig veel vermogen dat je ze op twee groepen tegelijk moet aansluiten, en soms is zelfs krachtstroom nodig. Dan redt je het dus echt niet met vijf groepen!

Daarnaast is veiligheid (of liever het gebrek daaraan) een reden om je oude stoppenkast te vervangen. Heb je een huis van voor 1974 (gekocht)? En is daar nooit meer iets aan het elektra gedaan? Dan heb je waarschijnlijk niet eens aardlekschakelaars, want die zijn dus pas sinds 1974 verplicht. In dat geval is het hoog tijd die oude installatie te vervangen!

Nieuwe groepenkast installeren of bestaande uitbreiden? 

Het uitbreiden van een reeds aangesloten groepenkast is een stuk eenvoudiger en goedkoper dan het vervangen van de complete installatie. Kijk dus eerst of dit mogelijk is. Moderne, modulaire groepenkasten hebben (bijna) altijd ruimte voor extra groepen. Check dus even hoeveel extra ruimte je hebt, ga na hoeveel extra groepen je wilt plaatsen en dan weet je of dit voldoende is!

Kun je geen extra groepen installeren of niet voldoende? Dan moet je de hele kast vervangen. Ook wanneer je krachtstroom nodig hebt (voor apparaten met een vermogen van meer dan 7300 Watt) zal de hele groepenkast vervangen moeten worden, samen met je aansluiting. Je hebt dan namelijk een 3-fasenaansluiting en bijhorende 3-fasengroepenkast nodig.

Welke groepenkast heb ik nodig?

In onze webshop heb je keuze uit meer dan honderd groepenkasten van topmerken als ABB, Schneider en Gacia. Zie jij door alle groepenkasten het bos niet meer? Geen zorgen, want we leggen graag uit waar je op moet letten. Bij het uitzoeken van jouw nieuwe groepenkast zijn drie dingen belangrijk: 

  • Welk type aansluiting je hebt (hoeveel fasen) 
  • Het aantal groepen
  • Welke speciale componenten je nodig hebt

1-fase of 3-fase groepenkast?

De groepenkast wordt direct aangesloten op de elektriciteitsaansluiting van je woning. Er zijn twee typen aansluitingen, en twee soorten groepenkasten (die elk maar op één type aansluiting passen). Daarom is het dus ten eerste van belang om te weten wat voor aansluiting je hebt: 1-fase of 3-fase. Bij de meeste huizen zal dit een 1-fase aansluiting zijn, met een 25A of 35A hoofdzekering, goed voor een maximaal vermogen van 5750 W (25 A x 230 V) of 8050 W (35 A x 230 V). Nieuwere (gasloze) huizen of bedrijfspanden kunnen ook een 3-fase aansluiting hebben, waarbij dus drie draden met drie aparte zekeringen het pand binnenkomen. Het maximaal vermogen is dan ook drie keer zo groot. 

Weet je niet welk type aansluiting jouw woning heeft? Dan kun je dit opvragen bij je netbeheerder. Overigens is het ook mogelijk je aansluiting te laten upgraden (dit kan alleen door de netbeheerder gedaan worden) als je meer elektriciteit nodig hebt. Nu je toevallig toch bezig bent met het vervangen van je groepenkast, is dit daarvoor natuurlijk het ideale moment!

Hoeveel groepen heb je? 

Vervolgens bepaal je hoeveel groepen jouw groepenkast dient te hebben. Tel dus het aantal groepen in je woning en zoek een bijpassende kast! Moet je het aantal groepen nog bepalen? Bedenk dan dat een groep standaard gezekerd is op 16A en dus afslaat bij een vermogen hoger dan 3680 W (16A x 230V). Daarom moeten zware apparaten als een wasmachine en een droger altijd op aparte groepen. Verder gelden hiervoor de richtlijnen van de NEN 1010. Hierin staat bijvoorbeeld dat je badkamer op een aparte groep moet.

Welke speciale componenten zijn nodig?

In de meeste groepenkasten zitten standaard een hoofdschakelaar, installatieautomaten, aardlekschakelaars en een beltrafo (voor de deurbel). Kook je elektrisch? Let er dan goed op dat er een aparte kookgroep, oftewel fornuisgroep, voorzien is (dit zijn twee installatieautomaten in serie geschakeld, met dus dubbel zoveel vermogen). 

Moderne systemen (zoals die van Gacia) worden ook wel geleverd met aardlekautomaten (installatieautomaat en aardlekschakelaar in één) in plaats van losse installatieautomaten en aardlekschakelaars. Dit heeft als voordeel dat je per groep een aparte aardlekschakelaar hebt, waardoor er bij lekstroom dus slechts één groep uitvalt (en bijvoorbeeld je vriezer niet ontdooit als je wasmachine problemen geeft).

Zelf een groepenkast vervangen of elektricien inhuren?

Voor het vervangen van de groepenkast moet je de oude loskoppelen van het elektriciteitsnet en vervolgens de nieuwe opnieuw monteren. Dit is een karwei dat alleen door een erkend installateur gedaan kan worden, omdat je toegang nodig hebt tot de verzegelde elektriciteitsaansluiting (en deze na openmaken weer opnieuw moet zegelen). Je hebt dus sowieso een elektricien nodig! 

Je kunt echter wel flink besparen op een groepenkast vervangen door het overige werk zelf te doen. Zo kun je zelf onder meer groepen maken, een indeling voor je groepenkast ontwerpen, de juiste groepenkast bestellen, kabels trekken, de aarding aansluiten, groepen aansluiten, en afzonderlijke componenten installeren. Laat voor de zekerheid wel even je installatie controleren door een erkende specialist als je klaar bent. Dit om gevaarlijke en irritante (zekeringen die er steeds uitvliegen) situaties te voorkomen. Ook krijg je op deze manier geen gedoe met de verzekering!

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

met PostNL vanaf € 75,-

Gratis retourneren

30 dagen retourbeleid

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 485 reviews.