Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending vanaf € 125,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Zonnepanelen aansluiten in de meterkast

Wil jij zonnepanelen (laten) installeren op je woning? Slim! Met zonnepanelen bespaar je flink op je energierekening en maak je ook je woning een stukje duurzamer. Wij krijgen regelmatig vragen van mensen die van plan zijn om zonnepanelen te nemen en die zich afvragen hoe dit precies werkt in de meterkast. Hoe moet je zonnepanelen aansluiten in de meterkast? En hoe zorgen de panelen er dan precies voor dat je apparaten van stroom worden voorzien? En hoe werkt het terugleveren aan het net? In dit artikel lees je er alles over.
Wil jij een inductiekookplaat (laten) aansluiten? Dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zetten we alles op een rijtje.

Inhoudsopgave

Het aansluiten van zonnepanelen in de meterkast

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen stroom op. Tenminste, als deze zonnepanelen ook op de correcte manier zijn aangesloten op je elektrische installatie. Dit gebeurt via de groepenkast, en is een specialistisch werkje, wat je het beste overlaat aan een vakman. Doe je het toch zelf? Laat dan je installatie controleren door een erkende elektricien, om brand en kortsluiting te voorkomen. Zorg ervoor dat je installatie aan de NEN 1010 voldoet.

Zijn je panelen straks helemaal perfect aangesloten? Dan gebruik je een deel van de opgewekte stroom direct om je eigen elektrische apparaten van stroom te voorzien. Dit gaat automatisch. Het deel dat je niet gebruikt lever je automatisch terug aan het net. Hiervoor krijg je een vergoeding van de stroomleverancier, via de salderingsregeling of als terugleververgoeding. 

Salderen via je elektrische aansluiting

Verbruik je op een moment minder stroom dan dat je zonnepanelen opwekken? Dan wordt deze stroom via de meterkast terug geleverd aan het net. Aan het eind van het jaar kijkt je stroomleverancier dan hoe veel stroom je verbruikt hebt, en hoe veel stroom je geleverd hebt. De geleverde stroom wordt dan van je verbruik afgetrokken en daardoor betaal je alleen de kosten voor je netto verbruik. Dit noemen we salderen. Wek je in een jaar meer op dan dat je verbruikt? Dan krijg je van je de leverancier een vergoeding per kWh.

Altijd zonnepanelen aansluiten op meterkast via omvormer

De zonnepanelen op het dak worden met een kabel aangesloten op de groepenkast. Dit gebeurt altijd via een omvormer, een apparaat dat dus tussen je panelen en de groepenkast wordt geplaatst. Dit is nodig omdat zonnepanelen gelijkstroom (DC) opwekken, terwijl een groepenkast werkt op wisselstroom (AC). Vroeger werd altijd gebruik gemaakt van één grote centrale omvormer, maar tegenwoordig krijgen micro-omvormers meestal de voorkeur. Hierbij wordt onder de panelen op het dak telkens één kleine omvormer geïnstalleerd. Dit geeft een hoger rendement en is veiliger.

Omvormer aansluiten op vrije groep in groepenkast

De zonnepanelen worden via de omvormer aangesloten op een vrije groep in de meterkast. Dat wil zeggen: op een aardlekautomaat of installatieautomaat waar geen andere apparaten op zijn aangesloten. Dit is belangrijk, omdat er maximaal 16A door de kabels in je woning mag lopen. Wanneer je ook nog andere apparaten op de groep zou aansluiten, bestaat het risico dat de kabel overbelast raakt en in brand vliegt. Heel gevaarlijk dus!

Afhankelijk van de capaciteit (Wp) van je eigen zonnesysteem (wat weer vooral afhankelijk is van het aantal zonnepanelen dat je hebt), dien je ze aan te sluiten met behulp van een installatie- of aardlekautomaat met de juiste nominale stroomsterkte:

  • Voor een systeem tot 10A gebruik je een groep van 16A.
  • Bij omvormers die 12A leveren dien je een vrije groep met 20A te gebruiken.
  • Tot 16A kan je gebruikmaken van een vrije groep van 25A.

Zonnepanelen installeren met PV-verdeler via wasmachine-aansluiting

Om de omvormer aan de sluiten op de meterkast, moet er een kabel getrokken worden vanaf de (micro-)omvormer(s) naar de meterkast. Wat je vaak ziet is dat het lastig is in een bestaande woning om vanaf zolder hiervoor een extra een kabel te trekken naar beneden, terwijl hier wel al een wasmachine staat. Een slimme oplossing is dan om een PV-verdeler te gebruiken. Hiermee splits je een bestaande groep (in dit geval dus die van de wasmachine) in tweeën, en kan je dus de bestaande kabel van die groep gebruiken om je zonnepanelen aan te sluiten op de groepenkast. Bedenk wel dat dit alleen kan bij kleinere zonnesystemen, die minder dan 3500W leveren. 

Moet mijn aansluiting verzwaard worden voor zonnepanelen?

Installeer je zonnepanelen met een piekvermogen van meer dan 5750 Wp? Dan heb je een 3-fase omvormer en een 3-fase aansluiting nodig op het energienet. In dit geval dien je dus bij je energieleverancier verzwaring van je aansluiting aan te vragen, en zal ook de groepenkast vervangen moeten worden. Een standaard 1-fase aansluiting is hiervoor namelijk te licht.

Hebben jouw zonnepanelen een vermogen van minder dan 5750 Wp? Dan is het verzwaren van je aansluiting niet per se nodig. Het kan echter wel slim zijn om dit ook gelijk te doen, want de kans is groot dat je deze alsnog nodig gaat hebben, wanneer je ook een inductiekookplaat en een laadpaal gaat aansluiten. Door dit direct te regelen bij de installatie van zonnepanelen voorkom je dubbel werk en dubbele kosten.

Nieuwe groepenkast voor zonnepanelen

Wil jij een vrij groot aantal zonnepanelen aansluiten op de meterkast of denk je in de toekomst ook meer zware elektrische apparaten te gaan gebruiken? Dan is het dus slim om een nieuwe, zwaardere 3-fase groepenkast te laten installeren. Bij Weltechniek helpen we je daar graag mee. Hoe? Met A-kwaliteit 3-fase groepenkasten van de beste merken als Schneider, ABB en Gacia voor verrassend scherpe prijzen. Op die manier maken we jouw werk makkelijk en verdien je je investering in zonnepanelen nog sneller terug straks.

Foto van Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen
Foto van Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Groepenkast uitbreiden of aardlekschakelaar defect? Ontdek hier hoe je stap voor stap een aardlekschakelaar (met extra groepen) aansluit in je groepenkast.

Aardlekschakelaar aansluiten in tien stappen

Wil jij je groepenkast uitbreiden met extra groepen? Of is na het testen gebleken dat je aardlekschakelaar defect is? Dan zul je een nieuwe aardlekschakelaar moeten installeren in je groepenkast (in combinatie met installatieautomaten wanneer je gaat uitbreiden). Dat

Veilig en verwantwoord zonnepanelen (laten) aansluiten op je meterkast en optimaal profiteren van gratis stroom? Lees dan eerst dit artikel!

Inductiekookplaat aansluiten? Houd hier dan rekening mee

Steeds meer mensen stappen van het gas af en ruilen het gasfornuis in voor een inductiekookplaat. Een slimme en vooral duurzame zet, want zo draag je bij aan een beter milieu en is je woning klaar voor de toekomst. Bij

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

vanaf € 125,-

Gratis retourneren

binnen 30 dagen

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 863 reviews.