Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending vanaf € 125,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Inductiekookplaat aansluiten? Houd hier dan rekening mee

Steeds meer mensen stappen van het gas af en ruilen het gasfornuis in voor een inductiekookplaat. Een slimme en vooral duurzame zet, want zo draag je bij aan een beter milieu en is je woning klaar voor de toekomst. Bij het installeren van een elektrische kookplaat komt echter wel het één en ander kijken. Laat jij een inductiekookplaat aansluiten, of wil je dit zelf doen? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Welke dat zijn, lees je hier.
Veilig en verwantwoord zonnepanelen (laten) aansluiten op je meterkast en optimaal profiteren van gratis stroom? Lees dan eerst dit artikel!

Inhoudsopgave

Elektrische aansluiting elektrische kookplaat

Het aansluiten van een elektrische kookplaat is, zeker wanneer het gaat om een krachtige inductieplaat, wel even wat anders dan het aansluiten van een gloeilamp. Dit heeft alles te maken met de kracht van zo’n apparaat. Wanneer je op vier pitten tegelijkertijd wilt koken, is er een hoog piekvermogen aan elektriciteit nodig. Om ervoor te zorgen dat je veilig kunt koken op een kookplaat die optimaal functioneert, dien je goed te letten op de volgende punten:

  • Het (piek-)vermogen van de inductiekookplaat
  • De aansluiting van de kookplaat in je keuken
  • De aansluiting in de groepenkast
  • Eventueel de groepenkast vervangen en aansluiting verzwaren

Let op het vermogen van de kookplaat

Heb je al een nieuwe kookplaat gekocht of twijfel je nog tussen verschillende modellen? In beide gevallen is het goed om te weten dat het piekvermogen van de kookplaat bepaalt hoe deze moet worden aangesloten:

  • Tot 3680W. Gaat het om een kleine 2-pits kookplaat met een vermogen van minder dan 3600W? Dan heb je hier geen speciale aansluiting voor nodig. Je kan de kookplaat aansluiten op een standaard wandcontactdoos en deze op een standaard installatieautomaat in je groepenkast. Wel is het verstandig om hier een aparte groep voor te gebruiken.
  • Tussen de 3680W en 7360W. De meeste inductiekookplaten hebben een vermogen tussen de 3680W en 7360W. Om deze aan te sluiten heb je een perilex stekker nodig en moet je een kookgroep hebben in je groepenkast.
  • Meer dan 7360W. Gaat het om een zwaar kooktoestel van meer dan 7360W? Dan moet dit ook aangesloten worden met een perilex stekker. In dit geval heb je ook een krachtgroep nodig in je groepenkast en daarvoor is een 3-fasen aansluiting vereist. 

Perilex stekker en stopcontact voor inductiekookplaat

Zoals gezegd heb je voor een inductiekookplaat met een vermogen van meer dan 3680 Watt een speciale aansluiting nodig in de keuken: een zogenaamde perilex aansluiting. Dit is een aansluiting voor een 5-polige stekker die tegenwoordig standaard in nieuwbouwhuizen zit. Heb je een oudere woning en deze aansluiting niet? Dan zul je deze moeten aanleggen. Een perilex aansluiting is geschikt voor 2 en 3 fasen stroom, in tegenstelling tot een standaard aansluiting.

Aansluiten inductiekookplaat op groepenkast via kookgroep

Voor het aansluiten van een 2-fase inductiekookplaat via een perilex stekker heb je een speciale groep nodig in je groepenkast: een kookgroep. Je kunt zelf kijken in je groepenkast of deze aanwezig is. Dit is één groep die bestaat uit twee aan elkaar vastgemaakte groepen: dus twee blokjes die aan elkaar vastzitten en samen één hendel hebben.

Heb je een 1-fase groepenkast en nog geen kookgroep? Dan kun je deze vrij eenvoudig zelf installeren in je groepenkast, of dit laten doen. Laat wel altijd een elektricien de groepenkast controleren, voor je eigen veiligheid. Tussen onze installatieautomaten vind je diverse kookgroepen en fornuisgroepen. Voor een 1-fase groepenkast heb je een 2P + 2N installatieautomaat nodig. Hierop kun je dan vervolgens de perilex aansluiting aansluiten.

3-fasen aansluiting en krachtgroep nodig voor kookplaat?

Wil je een krachtige kookplaat van meer dan 7360 Watt aansluiten? Dan heb je hiervoor een zogenaamde krachtgroep nodig. Een krachtgroep ziet eruit als vier installatieautomaten aan elkaar. Een krachtgroep (3P + N) kan je echter niet aansluiten in een 1-fase groepenkast, want dit kan alleen in een 3-fase groepenkast. Heb je op dit moment dus een 1-fase groepenkast en wil je een krachtige inductiekookplaat aansluiten? Dan moet je hiervoor je groepenkast (laten) vervangen door een 3-fase groepenkast met een krachtgroep. Houd er rekening mee dat je hiervoor bij je energieleverancier ook je aansluiting dient te laten verzwaren.

Picture of Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen
Picture of Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

vanaf € 125,-

Gratis retourneren

binnen 30 dagen

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 654 reviews.