Winkelmand
Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending met PostNL vanaf € 75,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Zo installeer je een buisventilator

Zo installeer je een buisventilator

Inhoudsopgave

Met een buisventilator haal je een zuinige, stille, en krachtige oplossing in huis, voor een optimale ventilatie. Het installeren van een buisventilator is niet moeilijk, maar je moet wel even weten wat je doet. Ben jij dus een handige doe-het-zelver of een beginnende professional en wil je weten hoe je een buisventilator installeert? Dan is dit artikel voor jou!

Het installeren van een buisventilator in het kort:

 • Kies de juiste buisventilator aan de hand van het nodige vermogen en de diameter van het luchtkanaal.
 • Monteer de buisventilator in het ventilatiekanaal.
 • Monteer hem bij voorkeur tussen twee spirobuizen, omdat deze de laagste luchtweerstand hebben en dit de meest stille oplossing biedt.
 • Sluit de ventilator aan op het stroomnet.

Zo kies je de juiste buisventilator

Voordat je begint is het uiteraard van belang dat je het juiste materiaal aanschaft. Let bij je keuze voor een buisventilator met name op de volgende drie factoren:

 • De aansluitdiameter (de maat van de ventilator) 
 • Het geluidsniveau
 • Het ventilerend vermogen van de ventilator (capaciteit in m3/h)

Die eerste twee factoren zullen weinig vragen oproepen. Zorg er simpelweg voor dat de aansluitdiameter van je ventilator overeenkomt met die van je kanaal. En over het algemeen zal een stille buisventilator altijd de voorkeur hebben, zeker in woningen. 

Wat betreft de capaciteit zijn hier twee zaken van belang. Allereerst het volume van de te ventileren ruimte. Bedenk dat je per vierkante meter ongeveer 3 tot 4 kubieke meter lucht per uur moet afvoeren. In de keuken wat meer, in de slaapkamer mag dit wat minder zijn. Wil je dus een woonkamer met een oppervlak van 40 vierkante meter ventileren? Kies dan een buisventilator met een capaciteit van minimaal 120 tot 160 m3/h. 

Als tweede moet je bij het bepalen van de juiste capaciteit kijken naar de weerstand van het kanaal. Bestaat dit uit dunne buizen en zijn er veel bochten, aftakkingen, roosters en ventilatieventielen? Dan zal het kanaal veel weerstand bieden en is het beter om te kiezen voor een ventilator met wat meer capaciteit.

Meer weten? Lees dan hier ons artikel over het kiezen van een goede buisventilator.

Buisventilator installeren in spirobuis

Vanwege de luchtweerstand heeft een spirobuis de voorkeur boven het gebruik van flexibele slangen. Kies als je er plek voor hebt ook voor een zo groot mogelijke diameter, ook weer om de weerstand van het kanaal zo laag mogelijk te houden. 

Het plaatsen van een buisventilator op een spirobuis is relatief eenvoudig. Hiervoor schuif je de spirobuis over de aansluiting van de ventilator. Vervolgens zet je de buis goed vast met zelftappende schroeven en werk je de aansluiting af met aluminium tape, voor een luchtdichte verbinding. 

Tip: let op de draairichting van de ventilator! Deze wordt aangegeven met een stikker op de buitenkant van de motor.

Buisventilatoren plaatsen in afzuigslang

Heb je toch meer flexibiliteit nodig? Dan biedt een flexibele afzuigslang ook uitkomst. Deze sluit je op een vergelijkbare manier aan op de ventilator als een spirobuis. Je schuift hem dus over de aansluiting. Vervolgens gebruik je slangklemmen om de slang goed vast te maken aan de ventilator. 

Bedrading buisventilator aansluiten

Houd bij het plaatsen van de buisventilator ook rekening met de stroomvoorziening en het onderhoud. Plaats hem dus bij voorkeur op een plek waar je er makkelijk bij kan, en dichtbij een elektriciteitsaansluiting. Om de bedrading veilig aan te sluiten op je stroomnet, kan je het beste het meegeleverde schakelschema raadplegen. Volg in ieder geval de volgende stappen:

 • Schakel voordat je begint de stroom uit. 
 • Trek de kabels door de kabelingang aan de zijkant van de ventilator.
 • Je kunt de buisventilator installeren op je stroomnet door de aarde- nul- en fasedraad aan te sluiten.
 • Vergeet ook niet de trekontlasting vast te schroeven, om losschieten van de kabels te voorkomen.
 • Schakel de stroom weer in en geniet van je ventilator! 

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

met PostNL vanaf € 75,-

Gratis retourneren

30 dagen retourbeleid

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 395 reviews.