Een buisventilator vormt het hart van je ventilatiesysteem. Ga jij dus thuis of op een andere locatie een ventilatiesysteem aanleggen? Dan is het slim om even de tijd te nemen en goed uit te zoeken welke buisventilator het beste past in jouw systeem. Op die manier voorkom je dat je te veel geld uitgeeft of dat je straks zit met een ventilatiesysteem dat niet krachtig genoeg is of te veel lawaai maakt. In dit artikel lees je daarom alles wat je moet weten over het kiezen van de beste buisventilator.
Hoe kies je de beste buisventilator?
Buisventilatoren vind je bij Weltechniek in alle soorten en maten, en met een groot aantal verschillende opties. Voor een optimale ventilatie, is het belangrijk om een ventilator te kiezen die past bij je wensen en de bouwkundige eisen. De belangrijkste eigenschappen waar je uit kan kiezen, zijn de volgende:
- De capaciteit van de ventilator
- De aansluitdiameter
- Het geluidsniveau
- Extra functies als toerenregeling, timer en vochtsensor
Capaciteit van de ventilator
De capaciteit van een buisventilator wordt uitgedrukt in m3/h (of in dm3/s). Dit geeft dus aan hoeveel kubieke meter lucht (of kubieke decimeter) de ventilator maximaal kan verplaatsen in een uur (of seconde). Houd er rekening mee dat de capaciteit van het ventilatiesysteem altijd wat kleiner is dan de capaciteit van de ventilator, vanwege de luchtweerstand die de verschillende onderdelen van het ventilatiesysteem veroorzaken. Gebruik je de ventilator dus in een systeem met veel bochten, aftakkingen en meerdere ventilatieroosters? Kies dan een ventilator met wat meer capaciteit, zodat je een systeem krijgt met voldoende ventilatievermogen.
Om te bepalen hoeveel capaciteit het ventilatiesysteem nodig heeft, moet allereerst gekeken worden naar de grootte van de ruimtes (het vloeroppervlak). Daarnaast speelt ook het type ruimte een rol. In keukens en badkamers is bijvoorbeeld een grotere capaciteit nodig dan in woon- en slaapkamers.
De minimale verversingssnelheden van lucht per ruimte, zijn vastgelegd in het bouwbesluit. In huis gelden de volgende waarden als minimale eis:
Ruimte | dm3/s per m2 vloer | m3/h per m2 vloer |
Badkamer | 14 | 50 |
Keuken | 21 | 76 |
Woon- en slaapkamers | 0,9 (minimaal 7 voor de hele ruimte) | 3,24 (minimaal 25 totaal) |
Dus stel dat je bijvoorbeeld op zoek bent naar een buisventilator voor een badkamer met een vloeroppervlak van 4 m2, dan heb je een buisventilator nodig met een capaciteit van minimaal 4 x 50 = 200 m3/h. Gaat het om een woonkamer van 35 m2? Kies dan een ventilator met een capaciteit van minimaal 35 x 3,24 = 113 m3/h.
Aansluitdiameter
Om ervoor te zorgen dat je de buisventilator goed kan aansluiten, is het van de belang om de juiste aansluitdiameter te kiezen. Zo monteer je hem eenvoudig op een spirobuis, met of zonder verloopstuk. Houd er rekening mee dat de aansluitdiameter die bij de producten genoemd wordt, betrekking heeft op de diameter van de buis of het hulpstuk dat je erop aansluit. De meest gangbare maten zijn 100, 125 en 150 mm, maar ook 400 mm behoort tot de mogelijkheden.
Heb je nog geen ventilatiekanaal en heb je voldoende ruimte? Met name bij langere kanalen is het dan slim om te kiezen voor kanalen met een zo groot mogelijke diameter. Op die manier geeft het kanaal minder weerstand, wat de prestaties van het systeem verbetert en het elektriciteitsverbruik doet dalen.
Geluidsniveau van de buisventilator
Ten opzichte van bijvoorbeeld een badkamerventilator of een ventilatorbox, profiteer je met een buisventilator sowieso van een laag geluidsniveau. Toch kan je keuze voor een bepaalde buisventilator nog verschil maken in het geluidsniveau dat het ventilatiesysteem produceert. Wil je bijvoorbeeld ventilatie aanleggen in een slaapkamer of kinderkamer? Kies dan voor een extra stille buisventilator. Deze ventilatoren produceren slechts 30 dB en doen dus fluisterstil hun werk!
Ventilatoren met extra functies
Tot slot is het bij je keuze voor een goede ventilator belangrijk om stil te staan bij de extra functies. Wil je bijvoorbeeld dat de ventilator automatisch uitschakelt na een bepaald aantal minuten? Kies dan voor een ventilator met timer. Andere extra functies die vaak gekozen worden zijn:
- Een toerenregeling (met afstandsbediening), zodat je de ventilatiesnelheid kan instellen
- Vochtsensor
- Thermostaat
Beste stille buisventilator
De beste stille buisventilatoren zijn de Soler en Palau TD-160/100 NT Silent en de modellen uit de Svent Silent serie, zoals deze TTSM125 Silent. Deze buisventilatoren zijn speciaal ontworpen met schokabsorberende blokken, waardoor ze nauwelijks geluid produceren. Ideaal dus wanneer het voor jou belangrijk is dat het kanaal fluisterstil zijn werk doet.
Beste buisventilator voor de badkamer
Wil je een badkamer ventileren? Kies dan een krachtige ventilator met timer of een schakelaar, zodat de ventilatie uitgeschakeld wordt wanneer je de badkamer niet gebruikt. De beste buisventilator is hiervoor vaak de Etamaster E, mede vanwege de zeer aantrekkelijke prijs.
Beste buisventilator met timer
Een buisventilator met timer is ideaal in sanitaire ruimtes als badkamers en toiletten. Je sluit ze aan op het lichtknopje en dan schakelen ze zichzelf automatisch uit na een aantal (instelbaar) minuten nadat je het licht uitschakelt. De beste buisventilator met timer is de kunststof ventilator van Soler en Palau. Deze is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals deze met een aansluitdiameter van 125 mm.