Winkelmand
Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending met PostNL vanaf € 75,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Afzuiging in badkamer

Afzuiging in badkamer – Alles over mechanische badkamerventilatie

Het is misschien wel het nummer één woningprobleem: een te vochtige badkamer. De douche, het bad en de wasbak produceren immers allemaal flink wat waterdamp. Wanneer dit niet weg kan, zal het vocht condenseren tegen wanden en plafonds. Binnen de kortste keren ontstaan dan schimmels en andere vochtproblemen. Goede afzuiging in de badkamer is dus onmisbaar. En mechanische badkamerventilatie is dan vaak de perfecte oplossing. Benieuwd of mechanische afzuiging voor jouw badkamer een oplossing is? En wil je weten wat je opties zijn en hoe je de ventilatie kan installeren? Dan is dit artikel voor jou.

Is nieuwe mechanische ventilatie nodig in mijn badkamer?

Bij mechanische ventilatie heb je altijd een ventilator die de vuile of vochtige lucht via luchtkanalen afvoert naar buiten. De aanvoer van lucht kan ook met een ventilator gebeuren, maar in de meeste Nederlandse huizen gaat dit via ventilatieroosters in ramen, muren of deuren. Vrijwel alle huizen die gebouwd zijn na 1975 zijn uitgerust met een (centraal) mechanisch ventilatiesysteem, waarbij ook mechanische ventilatie is geplaatst in de badkamer. Woon jij dus in een huis van na 1975 en heb je toch last van vochtproblemen in de badkamer? Dan zal het nodig zijn het bestaande systeem te reinigen. Ook zal het slim zijn een verouderde ventilator te vervangen door een nieuw model met soepel draaiende lagers en meer vermogen. 

Woon je in een ouder huis zonder mechanisch ventilatiesysteem? Dan is je badkamer waarschijnlijk voorzien van natuurlijke ventilatie of alleen een kiepraam. De afvoercapaciteit van een ventilatiesysteem zonder ventilator is veel lager dan van een systeem mét ventilator. Het nadeel van een open raam is dat de lucht hierdoor snel afkoelt, waardoor je juist sneller condensvorming krijgt. Tenzij je nooit last hebt van schimmel of vochtproblemen, is het in deze gevallen dus altijd slim om mechanische ventilatie te installeren.

Wat heb ik nodig om een badkamer te ventileren?

Om badkamer afzuiging te installeren heb je niet veel nodig. Een simpel systeem kan al bestaan uit:

In het ideale geval heb je al een luchtkanaal en hoef je enkel de ventilator te plaatsen. Anders is het wellicht mogelijk een spirobuis door de badkamerwand en de gevel te monteren. Ook kan het een optie zijn de buis door het plafond naar de zolder te steken, en vanaf hier de met een slang de afvoer naar buiten te verzorgen. 

Soorten mechanische afzuiging in badkamer

Wil je mechanische afzuiging aanleggen in de badkamer? Dan heb je keuze uit twee typen ventilatoren: badkamerventilatoren en buisventilatoren. We zetten de verschillen voor je op een rijtje.

Afzuiging met badkamerventilator

De meest gebruikte vorm van badkamerafzuiging is door middel van een (opbouw-) badkamerventilator. Deze plaats je rechtstreeks in de muur of in het plafond en kan dan aangesloten worden op een buis of afzuigslang. Het voordeel van dit type ventilatoren is dat je ze eenvoudig kunt installeren. Ook kan je hem eenvoudig vervangen, reinigen en aan- en uitschakelen met een koordje of vochtsensor. Een nadeel is dat dit type ventilatoren wat meer herrie maakt dan buisventilatoren.

Bekijk onze badkamerventilatoren

Badkamer ventileren met buisventilator

Een buisventilator monteer je tussen twee luchtbuizen of -slangen. Dit type ventilatoren is vaak een stuk krachtiger dan een standaard badkamerventilator en werkt stiller, omdat het in het kanaal wordt gemonteerd. Wanneer je de mogelijkheid hebt om een buisventilator te gebruiken, zouden wij dat daarom altijd doen. Helaas is er hier echter niet altijd ruimte voor of moeten er te veel aanpassingen gedaan worden om dit goed te installeren.

Bekijk alle buisventilatoren 

Bediening van ventilator in badkamer

De afzuiging in de badkamer hoeft natuurlijk niet de hele dag te draaien. Hij moet alleen draaien wanneer je de badkamer gebruikt, en dan tot de luchtvochtigheid weer op peil is. Daarom zijn deze ventilatoren altijd voorzien van een schakelaar. Je hebt keuze uit verschillende opties.

Met trekkoord of aparte schakelaar

De meest eenvoudige manier om een badkamerventilator te bedienen is met een trekkoord. Ook kan je zowel badkamer- als buisventilatoren aansluiten op een aparte schakelaar of op de lichtschakelaar. Dit systeem is eenvoudig, maar je moet dan wel telkens handmatig de ventilatie aan- en uitschakelen. Bij koppeling aan de lichtschakelaar moet bovendien altijd het licht blijven branden om te kunnen ventileren.

Ventilatie met vochtsensor

Wil je dat jouw ventilatie alleen draait wanneer het nodig is? Dan is een badkamerventilator met hygrostaat ideaal. Deze modellen schakelen automatisch aan wanneer het vochtgehalte boven een bepaalde waarde uitstijgt, en schakelen automatisch uit wanneer deze weer onder de drempelwaarde zakt.

Met lichtschakelaar en timer

Ook een badkamer– of buisventilator met ingebouwde nalooptimer schakelt automatisch vanzelf uit. Dit type ventilatoren schakelt aan wanneer je het licht aandoet. Doe je het licht vervolgens uit? Dan loopt de ventilator nog een tijdje na. Het aantal minuten kan je zelf instellen, afhankelijk van de ventilatiebehoefte in jouw badkamer.

Welke capaciteit badkamerafzuiging heb ik nodig?

Het is uiteraard van belang dat de ventilator voldoende capaciteit heeft om alle waterdamp snel genoeg uit de badkamer af te zuigen. De capaciteit (airflow) van een ventilator wordt uitgedrukt in m³/h. Bij badkamers geldt dat de minimale luchtafvoercapaciteit tien keer de inhoud van de ruimte moet bedragen. Of in formulevorm:

Capaciteit badkamer ventilator = Lengte x breedte x hoogte x 10

Voorbeeld: je badkamer is 3 meter lang, 2 meter breed en 2,5 meter hoog. Dan heb je een ventilator nodig met een minimale capaciteit van 3 x 2 x 2,5 x 10 = 150 m³/h. 

Tip: houd er rekening mee dat de afvoercapaciteit van een ventilator door slijtage door de jaren heen altijd wat lager wordt. Kies bij twijfel dus liever voor een ventilator met iets te veel capaciteit, dan één met net te weinig. Ook wanneer je ventilatiekanaal langer is dan 2,5 meter, verdient een ventilator met een groter vermogen de voorkeur.

Waar afzuiging plaatsen in badkamer?

Om een optimale lichtcirculatie en dus een optimale afzuiging van vocht te garanderen, plaats je de ventilator bij voorkeur zo ver mogelijk van de plek waar verse lucht binnenkomt. Dit zal in de meeste gevallen dus zover mogelijk van de (gleuf aan de onderkant van de) deur of het raam zijn. Oftewel: in het plafond of in de wand net onder het plafond. Let er daarbij op dat je minimaal 60 cm afstand houdt met kranen en douchekoppen. 

Wat kost badkamer ventilatie?

Een standaard badkamerventilator heb je al vanaf € 47,50. Wil je afzuiging in de badkamer met een extra krachtige en stille buisventilator, voorzien van een timer? Reken dan op prijzen van ongeveer €125 tot €200. De rest van het materiaal voor het aanleggen van mechanische ventilatie in je badkamer, zoals spirobuizen en eventueel nog wat aansluitstukken, zal je hooguit een paar tientjes kosten. Een voordelige klus dus voor de handige doe-het-zelver!

Bekijk hier al onze badkamerventilatoren en buisventilatoren.

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

met PostNL vanaf € 75,-

Gratis retourneren

30 dagen retourbeleid

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 336 reviews.