Mechanische ventilatie heeft niet het eeuwige leven. Hoewel een ventilatiesysteem gemaakt is om constant te draaien, is slijtage op den duur onvermijdelijk. Een versleten ventilatie-unit kan je beter niet repareren, maar direct vervangen. Nieuwe systemen zijn namelijk zuiniger, waardoor je de investering binnen een paar jaar terugverdient. Ook is een nieuwe box beter voor het milieu. Maar wanneer moet je precies je mechanische ventilatiebox vervangen? In dit artikel ontdek je de vier belangijkste redenen voor een nieuwe ventilatiebox.
De ventilatorbox is ouder dan vijftien jaar
Over het algemeen wordt aanbevolen om een mechanische ventilatiebox om de vijftien tot twintig jaar te vervangen. Heb jij dus een ventilatiebox in huis die ouder is dan vijftien jaar? Dan is het slim om hem te vervangen door bijvoorbeeld een nieuwe ventilatiebox van Itho Daalderop. Vanwege het lagere stroomverbruik verdien je de box vanzelf binnen twee tot drie jaar terug, afhankelijk ook van de stroomprijs.
Mechanische ventilatiebox vervangen bij veel lawaai
Wat je vaak zult zien is dat oudere ventilatieboxen ook meer geluid beginnen maken. Maar let op: je ventilator hoeft geen vijftien jaar oud te zijn om veel lawaai te gaan maken. Onvoldoende onderhoud, intensieve belasting of gewoon pech kunnen ertoe leiden dat jouw ventilatiebox sneller slijt dan normaal. Hierdoor zullen lagers niet meer zo soepel draaien met als gevolg een hogere geluidsproductie. Aangezien ventilatiekanalen in dit opzicht als een megafoon werken, kan dit je wooncomfort behoorlijk verpesten. Het isoleren van ventilatiebuizen is natuurlijk ook een oplossing, maar veel simpeler is het (laten) installeren van een nieuwe ventilatie-unit.
Ventilatiebox vervangen als de luchtkwaliteit niet goed is
Een derde reden om zo snel mogelijk je ventilatiebox te vervangen is wanneer het ventilatiesysteem niet voldoende functioneert. Het gevolg hiervan zal zijn dat de luchtkwaliteit binnenshuis niet goed genoeg meer is. Je merkt dit doordat geuren en vocht langer in huis blijven hangen, bijvoorbeeld na het koken of na het douchen. Ook klachten als hoofdpijn, concentratieproblemen en een suf gevoel kunnen wijzen op slecht werkende ventilatie. Zeker wanneer je ventilatiesysteem meer dan tien jaar oud is en je merkt dat het geluidsniveau toeneemt, is dit hét moment om een nieuwe box te (laten) installeren.
Eventueel kun je ook met behulp van een CO2-meter de luchtkwaliteit meten. Is het CO2-gehalte meer dan 800 PPM? Dan is de luchtkwaliteit slecht en moet je direct in actie komen.
Bij een hoog stroomverbruik de ventilatiebox laten vervangen
Tot slot is het ook verstandig om je mechanische ventilatiebox te vervangen wanneer het stroomverbruik erg hoog is. Net als lawaai is dit een teken van slijtage aan de lagers. De ventilatorbox heeft daardoor meer stroom nodig om dezelfde prestaties te leveren. Niet alleen merk je dit in je portemonnee, ook belast je hierdoor onnodig het milieu. Door een energie slurpende ventilatorbox te vervangen door een nieuwe, zul je merken dat je stroomverbruik flink omlaag gaat. De nieuwe box verdien hierdoor je binnen een paar jaar terug.