Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending vanaf € 125,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Ventilatie berekenen

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Onvoldoende ventilatie kan namelijk leiden tot talloze gezondheidsklachten, van hoofdpijn tot astma. Daarom stelt de overheid ook eisen aan ventilatiesystemen binnenshuis. Eén van de deze eisen is dat het ventilatiesysteem voldoende ventilatiecapaciteit heeft. Aan de hand van de in het Bouwbesluit gestelde normen kan je de minimale capaciteit van je ventilatie berekenen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dat doet.
Ventilatie berekenen

Inhoudsopgave

Stappenplan capaciteit ventilatie berekenen

De ventilatiecapaciteit van een ventilatiesysteem drukken we uit in dm3/s of m3/h. In het Bouwbesluit vind je de ventilatienormen in dm3/s per m2 vloeroppervlak van een ruimte, waarbij de normen verschillen per type ruimte. Om dus te bepalen welke ventilator je moet installeren, moet je stap voor stap de benodigde capaciteit berekenen:

  1. Kijk in de tabel welke ventilatienormen gelden per ruimte.
  2. Bereken de inhoud van alle ruimten in huis.
  3. Vermenigvuldig de ventilatienorm met de inhoud van de ruimte.
  4. Tel de benodigde ventilatiecapaciteit per ruimte op. 

1. Ventilatienormen per ruimte

Je begint dus met het bepalen van de ventilatienormen voor ieder type ruimte. In een woning heb je doorgaans vier typen ruimtes: leefruimtes, keukens, toiletruimtes en badkamers. Voor deze ruimten gelden de normen uit onderstaande tabel.

Ruimte dm3/s per m2 vloer m3/h per m2 vloer
Badkamer 14 50
Keuken 21 76
Toiletruimte 7 25
Woon- en slaapkamers 0,9 (minimaal 7 voor de hele ruimte) 3,24 (minimaal 25 totaal)

2. Inhoud ruimtes berekenen

Vervolgens ga je kijken wat de inhoud is van iedere ruimte in huis. Dit kan je het beste doen aan de hand van de plattegrond van je woning. Heb je deze niet bij de hand? Dan kan je natuurlijk ook een meetlat gebruiken. De inhoud van een ruimte bereken je doormiddel van de volgende formule (lengte x breedte x hoogte). Een badkamer van 2 meter (b) x 2 meter (l) x 2 meter (h) heeft dus een inhoudt van 8 m3. Bereken de inhoud van iedere ruimte in huis en schrijf deze op.

3. Vermenigvuldigen normen met inhoud ruimten

Aan de hand van de inhoud van een ruimte kun je nu voor iedere kamer in huis de benodigde capaciteit berekenen. Dit doe je door de inhoud van de ruimte te vermenigvuldigen met de factor 7 voor weinig vervuilde lucht, of met een factor van 10 voor veel vervuilde lucht. Heb je bijvoorbeeld een badkamer met een inhoud van 8 m3? Dan heb je daarvoor minimaal een capaciteit van 8 x 10 (veel vervuilde lucht of ‘vocht’) = 80 m3/h afzuiging nodig. Op dezelfde manier kun je berekenen dat voor een woonkamer van 90 m3, je 90 x 7 (minder vervuilde lucht) = 630 m3/h afzuiging nodig hebt. Voor een toilet met een inhoud van 3 m3 is dat 3 x 7 (minder vervuilde lucht) = 21 m3/h afzuiging, maar let op: voor een toiletruimte geldt een minimum van 25 m3/h afzuiging volgens het bouwbesluit. Een keuken met een oppervlakte van 12 m2 en een hoogte van 2 meter heeft een inhoud van 24 m3. Met een factor van 10 (vervuilde lucht) heb je 240 m3/h afzuiging nodig. Tot slot, twee slaapkamers met een individuele inhoud van 30 m3 (totaal 60 m3) hebben samen met een factor van 7 (minder vervuilde lucht) 420 m3/h aan afzuiging nodig.

4. Totaal benodigde ventilatiecapaciteit berekenen

Als laatste stap tel je de benodigde capaciteiten per ruimte op en je hebt de totale ventilatiecapaciteit voor jouw woning. Gaan we uit van een huis met ruimtes zo groot als in ons voorbeeld omschreven, dan kom je uit op een totaal benodigde ventilatiecapaciteit van 80 + 630 + 25 + 240 + 420 = 1395 m3/h, oftewel 1155 m3/h voor de overige ruimtes en 240 m3/h voor de keuken. De reden dat je de keuken apart moet nemen is dat je hier een afzuigkap voor gebruikt. Om de capaciteit van de ventilator die je installeert te bepalen hoef je de keuken dus in principe niet mee te rekenen.

De juiste ventilator vinden voor jouw ventilatiesysteem

Aan de hand van bovenstaand stappenplan kun je de benodigde capaciteit van je ventilatie berekenen. Daarna hoef je nog maar één ding te doen, en dat is het ventilatiesysteem installeren! Bij Weltechniek hebben we hiervoor mooie producten. De meest populaire oplossing is een ventilatiebox van Itho Daalderop. Deze box kun je gebruiken om bijvoorbeeld een heel appartement – zoals die in ons voorbeeld – goed te ventileren, want deze is verkrijgbaar met een capaciteit van 375 tot 468 m3/h. Eventueel kun je voor badkamers ook nog een aparte badkamerventilator of buisventilator installeren, wanneer je woning groter is of wanneer je een grote badkamer hebt.

Picture of Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen
Picture of Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

vanaf € 125,-

Gratis retourneren

binnen 30 dagen

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 609 reviews.