Winkelmand
Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending met PostNL vanaf € 75,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Ventilatie berekenen

Ventilatie berekenen

Inhoudsopgave

Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Onvoldoende ventilatie kan namelijk leiden tot talloze gezondheidsklachten, van hoofdpijn tot astma. Daarom stelt de overheid ook eisen aan ventilatiesystemen binnenshuis. Eén van de deze eisen is dat het ventilatiesysteem voldoende ventilatiecapaciteit heeft. Aan de hand van de in het Bouwbesluit gestelde normen kan je de minimale capaciteit van je ventilatie berekenen. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je dat doet.

Stappenplan capaciteit ventilatie berekenen

De ventilatiecapaciteit van een ventilatiesysteem drukken we uit in dm3/s of m3/h. In het Bouwbesluit vind je de ventilatienormen in dm3/s per m2 vloeroppervlak van een ruimte, waarbij de normen verschillen per type ruimte. Om dus te bepalen welke ventilator je moet installeren, moet je stap voor stap de benodigde capaciteit berekenen:

  1. Kijk in de tabel welke ventilatienormen gelden per ruimte.
  2. Bereken de inhoud van alle ruimten in huis.
  3. Vermenigvuldig de ventilatienorm met de inhoud van de ruimte.
  4. Tel de benodigde ventilatiecapaciteit per ruimte op. 

1. Ventilatienormen per ruimte

Je begint dus met het bepalen van de ventilatienormen voor ieder type ruimte. In een woning heb je doorgaans vier typen ruimtes: leefruimtes, keukens, toiletruimtes en badkamers. Voor deze ruimten gelden de normen uit onderstaande tabel.

Ruimte dm3/s per m2 vloer m3/h per m2 vloer
Badkamer 14 50
Keuken 21 76
Toiletruimte 7 25
Woon- en slaapkamers 0,9 (minimaal 7 voor de hele ruimte) 3,24 (minimaal 25 totaal)

2. Vloeroppervlakte ruimtes berekenen

Vervolgens ga je kijken wat het vloeroppervlak is van iedere ruimte in huis. Dit kan je het beste doen aan de hand van de plattegrond van je woning. Heb je deze niet bij de hand? Dan kan je natuurlijk ook een meetlat gebruiken. Het oppervlak van je vloer bereken je door de breedte te vermenigvuldigen met de lengte. Een badkamer van 2 meter bij 2 meter heeft dus een oppervlak van 4 m2. Bereken de oppervlakte van iedere ruimte in huis en schrijf deze op.

3. Vermenigvuldigen normen met inhoud ruimten

Aan de hand van de vloeroppervlakten kan je nu voor iedere kamer in huis de benodigde capaciteit berekenen. Dit doe je door het oppervlak van de ruimte te vermenigvuldigen met de norm uit het Bouwbesluit. Heb je bijvoorbeeld een badkamer van 4 m2? Dan heb je daarvoor minimaal een capaciteit van 4 x 50 = 200 m3/h nodig. Op dezelfde manier kan je berekenen dat je voor een 40 m2 grote woonkamer 129,6 m3/h nodig hebt. Voor een toilet van 1 m2 is dat 25 m3/h en een keuken met een oppervlak van 4 m2 heeft een capaciteit van 304 m3/h nodig. En twee slaapkamers van 10 m2 hebben samen 64,8 m3/h nodig.

4. Totaal benodigde ventilatiecapaciteit berekenen

Als laatste stap tel je de benodigde capaciteiten per ruimte op en je hebt de totale ventilatiecapaciteit voor jouw woning. Gaan we uit van een huis met ruimtes zo groot als in ons voorbeeld omschreven, dan kom je uit op een totaal benodigde ventilatiecapaciteit van 200 + 129,6 + 25 + 304 + 64,8 = 723,4 m3/h, oftewel 419 m3/h voor de overige ruimtes en 304 m3/h voor de keuken. De reden dat je de keuken apart moet nemen is dat je hier een afzuigkap voor gebruikt. Om de capaciteit van de ventilator die je installeert te bepalen hoef je de keuken dus in principe niet mee te rekenen.

De juiste ventilator vinden voor jouw ventilatiesysteem

Aan de hand van bovenstaand stappenplan kun je de benodigde capaciteit van je ventilatie berekenen. Daarna hoef je nog maar één ding te doen, en dat is het ventilatiesysteem installeren! Bij Weltechniek hebben we hiervoor mooie producten. De meest populaire oplossing is een ventilatiebox van Itho Daalderop. Deze box kun je gebruiken om een heel appartement – zoals die in ons voorbeeld – goed te ventileren, want deze is verkrijgbaar met een capaciteit van 375 tot 468 m3/h. Eventueel kun je voor badkamers ook nog een aparte badkamerventilator of buisventilator installeren, wanneer je woning groter is of wanneer je een grote badkamer hebt.

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

met PostNL vanaf € 75,-

Gratis retourneren

30 dagen retourbeleid

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 395 reviews.