Goede ventilatieventielen vormen een essentieel onderdeel van ieder ventilatiesysteem. Ze zorgen voor de aan- en afvoer van lucht in je systeem en zijn onmisbaar bij het ventileren van ruimtes. Bij Weltechniek heb je keuze uit een groot aantal ventilatieventielen en ventilatieroosters. Wanneer heb je een ventiel nodig, en wanneer een rooster? En welk type ventiel is geschikt voor jouw ventilatietoepassing? In dit artikel lees je hier alles over.
Ventilatieventiel of ventilatierooster?
In de praktijk worden de termen ventilatieventiel en ventilatierooster regelmatig door elkaar gebruikt. Er zijn echter wel degelijk verschillen tussen ventielen en roosters. Roosters worden namelijk in de wand, het plafond of bijvoorbeeld een deur geplaatst, terwijl je een ventiel direct op het kanaal monteert (op de buis, slang of in het gat in plafond of wand). Een ander verschil is dat je met een ventiel de luchtstroomrichting kan bepalen, wat met roosters meestal niet mogelijk is. Zo kan je er dus voor zorgen dat de lucht wel in het kanaal kan stromen, maar niet terug (of andersom). Hierdoor heb je geen last van tocht en presteert je mechanische ventilatie of WTW-installatie beter.
Toevoerventiel of afvoerventiel?
Bij ventielen maken we onderscheid tussen toevoerventielen (of inblaasventielen of aanvoerventielen) en afvoerventielen (afzuigventielen). Bij de meeste mechanische ventilatiesystemen worden afvoerventielen gebruikt. Deze voeren dus de lucht af uit de ruimte, door middel van een ventilatiebox of buisventilator in het ventilatiekanaal. Dit gebeurt in ieder geval in de zogenaamde natte ruimtes: de keuken, badkamer en toiletruimte. Ook in slaapkamers en andere ruimtes zien we dit type ventilatie steeds vaker. Lucht wordt bij deze systemen meestal natuurlijk aangevoerd door middel van roosters of toevoerventielen, maar ook mechanische toevoer (ventilatiesysteem type D) is mogelijk.
Ben je dus op zoek naar een ventiel voor de afvoer van vervuilde lucht in een (natte) ruimte? Let er dan op dan je een afvoerventiel bestelt. Heb je een ventiel nodig voor de (mechanische) toevoer van frisse lucht? Koop dan een toevoerventiel.
Welke capaciteit ventiel heb ik nodig?
Een ander belangrijk punt van aandacht bij de aanschaf van een luchtventiel, is de capaciteit van het ventiel. Oftewel: het maximale volume aan lucht dat per uur kan worden afgevoerd of aangevoerd. Deze capaciteit drukken we uit in m³/h. Welke capaciteit heb je nodig? Dat is met name afhankelijk van het type ruimte en de oppervlakte of de inhoud van de ruimte. Grotere ruimtes die intensief worden gebruikt hebben vanzelfsprekend meer afzuiging (en meerdere ventielen) nodig dan kleinere ruimtes. In huis kan je de volgende voorschriften voor afvoerventielen uit het bouwbesluit aanhouden:
- Keuken: minimaal 75 m³/h aan capaciteit
- Badkamer: minimaal 50 m³/h
- Toilet: minimaal 25 m³/h
- Overige ruimtes: minimaal 25 m³ en in ieder geval 3,25 m³/h per vierkante meter
Kleur en vormgeving van het ventiel
Naast de technische eigenschappen heb je ook flink wat keuze wat betreft het design, het materiaal en de kleur van het ventilatieventiel. Dit is grotendeels een kwestie van smaak, maar let ook op de aansluitdiameter en het type aansluiting dat het ventiel heeft. De diameter en het type aansluiting moeten uiteraard passen op de spirobuis of de afvoerslang waar je het ventiel op aansluit.
Bedenk daarnaast dat de wat duurdere ventilatieventielen er niet alleen fraaier uitzien, maar vaak ook voorzien zijn van geluidsdemping, voor een stillere werking. Ook maken sommige ventielen gebruik van het zogenaamde Coanda-effect, wat leidt tot een betere verspreiding van lucht en minder vuilvorming en verkleuringen op en rondom het ventiel. En dat scheelt weer in de onderhoudskosten!