Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending met PostNL vanaf € 125,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Ventileren tegen corona

Anderhalve meter afstand bewaren, handen wassen en je mondkapje op. De drie basisregels tegen de verspreiding. Corona ken je inmiddels wel. Onlangs is er door het RIVM een vierde dringend advies aan toegevoegd: zorg voor goede ventilatie van binnenruimtes. Logisch, want de kans dat je besmet raakt in een goed geventileerde ruimte is aanzienlijk kleiner dan in ruimtes zonder ventilatie. Maar waarom helpt ventileren tegen corona? Hoe weet je of jouw ventilatiesysteem in orde is? En hoe kan je ervoor zorgen dat je de ventilatie thuis of op het werk verbetert? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.
banner Blog Done 14.06

Inhoudsopgave

Waarom helpt ventileren tegen corona?

Ventileren helpt tegen corona, omdat het ervoor zorgt dat de lucht steeds wordt ververst. Daardoor blijven de zogenaamde aerosolen, microscopisch kleine druppeltjes waaraan uitgehoeste virusdeeltjes zich kunnen hechten, niet lange tijd op dezelfde plaats hangen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Op die manier blijft de concentratie virus in een ruimte met een besmet persoon dus niet steeds oplopen, en lopen mensen in diezelfde ruimte minder kans ook besmet te raken. 

Je kan dit mechanisme vergelijken met het bakken van een biefstuk. Als je de afzuigkap niet aanzet, ruikt binnen de kortste keren je hele huis naar biefstuk. Zet je hem wel aan, dan ruik je het veel minder of helemaal niet buiten de keuken. Vervang afzuigkap door mechanische ventilatie en biefstuk door iemand met Covid, en je begrijpt direct waarom ventilatie zo belangrijk is.

Hoe weet je of een ruimte goed genoeg geventileerd is?

Om te controleren of het ventilatiesysteem in een ruimte goed werkt, gebruik je een CO2-meter. Een CO2-meter meet het gehalte kooldioxide (CO2) van de lucht, in parts per million. Het CO2-gehalte in een ruimte is een goede graadmeter om te bepalen of de luchtkwaliteit goed is. Wij mensen zetten zuurstof (O2) namelijk om in CO2. In slecht of matig geventileerde ruimtes met veel mensen, zal de CO2-concentratie dus automatisch stijgen. Daarom duidt een hoge CO2-waarde op een slecht geventileerde ruimte, met een verhoogd risico op virusoverdracht. 

Wat is een te hoog CO2-gehalte? Bedenk dat de buitenlucht standaard ongeveer 400 ppm CO2 bevat. Over het algemeen geldt dat een concentratie onder de 700 – 800 ppm wijst op een prima ventilatie. Daarboven kom je in de gevarenzone en vanaf 1200 – 1300 ppm heb je een serieus ventilatieprobleem. Zie bijvoorbeeld ook het advies van de overheid van onze zuiderburen hieromtrent. In Nederland zijn deze adviezen nog in ontwikkeling (hopen we). 

Hoe kan ik mijn ventilatiesysteem verbeteren?

Voor een goede werking van je ventilatiesysteem is het uiteraard belangrijk dat je het (indien nodig op de hoogste stand) laat draaien. Het gebeurt namelijk regelmatig dat mensen de ventilatie uitzetten omdat deze te veel lawaai maakt of te veel stroom gebruikt. Heb jij ook een ventilatiesysteem dat niet zuinig genoeg is of te veel lawaai maakt? Overweeg dan de aanschaf van een extra stille buisventilator. Zo’n ventilator werkt fluisterstil, zodat je niet gestoord wordt. Daarnaast kun je jouw ventilatiesysteem verbeteren op de volgende manieren: 

  • Vervang je huidige buisventilator of ventilatorbox door een model met een groter vermogen. 
  • Is het alweer een tijdje geleden dat je de ventilatie onderhouden hebt? Begin dan met het reinigen van roosters en ventielen en laat eventueel een monteur komen om jouw ventilatiesysteem te controleren en reinigen. 
  • Zorg dat roosters en ventielen altijd voldoende geopend zijn, om een goede doorstroom van lucht te garanderen. 
  • Zijn er in een ruimte niet voldoende roosters voorzien? Kijk dan of het mogelijk is extra ventilatieroosters te plaatsen in wanden, deuren of plafond. 
  • Hebben jullie een ventilatiesysteem met een filterbox? Vervang dan op tijd het vliesfilter.
  • Besef dat ventileren tegen corona enorm helpt, maar dat het zeker niet alle besmettingen zal tegenhouden. Houd je dus ook altijd aan de maatregelen van het RIVM!
Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen
Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

met PostNL vanaf € 125,-

Gratis retourneren

30 dagen retourbeleid

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 586 reviews.