Winkelmand
Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending met PostNL vanaf € 75,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Alles over de afvoer van een afzuigkap

banner Blog Done 14.06

Inhoudsopgave

Nieuwe afzuigkap installeren? Dan is het van belang dat je zorgt voor een goede afvoer, zodat de lucht met vuilresten en waterdamp optimaal naar buiten kan worden afgevoerd. In dit artikel vertellen we je alles over de afvoer van een afzuigkap. We leggen uit waarom een goede afvoer zo belangrijk is, wat je opties zijn, hoe je hem installeert en geven tips om ervoor te zorgen dat jouw wasemkap straks perfect functioneert. 

Het belang van goede afvoer

Het belang van een goede afvoer bij een afzuigkap mag absoluut niet worden onderschat. Dat wil zeggen dat je moet zorgen dat de afvoer zo min mogelijk luchtweerstand geeft. Wat je nog te vaak ziet is dat huiseigenaren of bijvoorbeeld horecaondernemers flink investeren in een goede afzuigkap, maar niet nadenken over de afvoer. Het gevolg is een afvoerkanaal met een te hoge luchtweerstand, waardoor lucht niet goed afgevoerd kan worden. Daardoor ontstaan verschillende problemen:

  • De afzuigcapaciteit van de afzuigkap wordt kleiner
  • De afzuigkap maakt meer lawaai 
  • Het rendement van je afzuigkap gaat achteruit, waardoor je stroomkosten stijgen

Door aandacht te besteden aan de afvoer en te zorgen voor een afvoerkanaal met een goede luchtdoorstroom, kan je veel geld besparen en heb je maximaal profijt van je afzuigkap. 

Heb je altijd afvoer nodig voor een afzuigkap?

Tegenwoordig is het ook mogelijk een afvoerkap te installeren zonder afvoer naar buiten. Deze afvoerkappen maken gebruik van recirculatie: ze zuiveren de opgevangen lucht en blazen deze vervolgens weer terug de keuken in. Het zuiveren gebeurt meestal met een koolstoffilter. Een plasmafilter is ook mogelijk. 

Een afzuigkap zonder afvoer is natuurlijk een ideale oplossing wanneer het niet mogelijk is een afvoerkanaal aan te leggen. Voor het overige kleven er eigenlijk alleen nadelen aan. Zo moet je het filter om het half jaar vervangen en heb je te maken met een hoger geluidsniveau, meer stroomverbruik en minder afzuigcapaciteit. Kortom: afvoer is niet onmisbaar, maar als het even kan, zouden we het altijd aanleggen!

Soorten afvoer voor afzuigkap 

De basis van ieder afzuigkanaal wordt gevormd door spirobuizen en/of flexibele luchtslangen. Beide materialen hebben als voordeel dat ze erg stevig en brandveilig zijn en een lage luchtweerstand hebben. 

Afvoerbuis afzuigkap uit spiromateriaal 

Afvoerkanalen uit spirobuizen hebben een zeer lage luchtweerstand en zijn bovendien makkelijk te reinigen, ook aan de binnenkant. Daarom heeft een luchtkanaal uit spiromateriaal meestal de voorkeur. Houd er echter wel rekening mee dat dit materiaal uit gegalvaniseerd staal niet buigzaam is, en dat je bij het ontwerp dus goed moet letten op alle maten en diverse hulpstukken nodig hebt.

Lees meer over afvoerbuizen voor afzuigkap

Flexibele afvoerslang wasemkap

Ook flexibele luchtslangen zijn bijzonder geschikt als afvoerkanaal voor een afzuigkap. Deze slangen zijn zoals gezegd ook erg brandveilig en garanderen een optimale luchtdoorstroom. Het voordeel van flexibele slangen ten opzichte van buizen is dat je er wat makkelijker mee kunt werken, omdat ze buigzaam zijn. Zo maak je eenvoudig een bochtje. Ook zijn deze slangen eenvoudig in te korten en te monteren, met een slangklem.

Meer over afvoerslang voor afzuigkap

Afzuigkap afvoer monteren

In veel gevallen, en dan met name wanneer je een bestaande afzuigkap vervangt, kan je gebruik maken van het bestaande luchtafvoerkanaal. Je hoeft dan enkel de afvoerverbinding tussen de afzuigkap en het afvoerkanaal aan te leggen. Let hierbij op de diametermaat van de afzuigkap én de diameter van de invoer van het luchtkanaal. Gebruik verloopstukken om verschillende diameters te verbinden. 

Wanneer de keuken nog niet is voorzien van een afvoerkanaal naar buiten toe, maar wel een buitenmuur heeft, kan je zelf een spirobuis door de muur heen steken. Soms is een afvoer door het plafond ook mogelijk. Houd bij het aanleggen van het afvoerkanaal rekening met de volgende zaken:

  • Probeer zo min mogelijk bochten te maken. Hierdoor houd je de luchtweerstand van het kanaal zo laag mogelijk. 
  • Kies bij twijfel over de maat voor een grotere diameter. Hoe groter de diameter, hoe beter de luchtdoorstroom.
  • Om tocht te voorkomen, kan je een terugslagklep in het kanaal monteren
  • Gebruik een gevelrooster om het kanaal vrij te houden van vocht en ongedierte. Een rooster met lamellen helpt tevens tocht buiten te houden.

Tip: houd ook rekening met de aanvoer van lucht

Wat mensen nog wel eens vergeten is dat voor een goede afvoer van een afzuigkap ook aanvoer van verse lucht nodig is. Wanneer dit niet op orde is, krijg je onderdruk in de keuken, waardoor de afzuigkap meer moeite moet doen om alle damp en etenslucht af te voeren. Zet tijdens het koken dus een raampje open of zorg bijvoorbeeld voor een goede luchttoevoer door middel van een deurrooster. 

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

met PostNL vanaf € 75,-

Gratis retourneren

30 dagen retourbeleid

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 396 reviews.