Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending met PostNL vanaf € 75,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Aardlekschakelaar testen in 3 stappen

Test 2x per jaar aardlekschakelaar om ervoor te zorgen dat jouw elektrische installatie veilig blijft. Hoe je dat slim aanpakt, lees je hier.

Inhoudsopgave

Een perfect werkende groepenkast is heel belangrijk om thuis veilig van je elektrische installatie te kunnen genieten. Een van de belangrijkste componenten in je groepenkast zijn de aardlekschakelaars. Deze zijn voorzien van een testknop, waarmee je ze eenvoudig zelf kan testen. Hoe een aardschakelaar testen aanpakt, lees je hier.

Waarom je aardlekschakelaar testen?

De aardlekschakelaar (ALS) zorgt ervoor dat de groepenkast en de groep erachter beschermd is tegen lekstroom. De component schakelt de elektriciteit automatisch uit wanneer er stroom weglekt in een groep. Lekstroom is erg gevaarlijk, want het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een wasmachine of broodrooster aan de buitenkant onder spanning komt te staan. Een goed functionerende ALS is dus essentieel voor een veilige woning en daarom is regelmatig testen heel belangrijk.

Hoe vaak test je de aardlekschakelaars?

Wij raden aan om je aardlekschakelaar twee keer per jaar te testen. Omdat je bij het testen ook gelijk alle elektrische klokken gaat resetten, zijn de overgangen tussen zomertijd en wintertijd hier ideaal voor.

Stap 1: Apparaten uitzetten

Als eerste raden we aan om alle elektrische apparaten in huis uit te schakelen. Let vooral op zaken als computers, wasmachines, ovens en drogers. Kijk ook even of je partner niet toevallig aan het strijken is, om kreukels in jullie relatie te voorkomen.

Stap 2: Druk de testknop in (op iedere schakelaar)

Vervolgens open je de meterkast en ga je op zoek naar alle aardlekschakelaars en druk je op de testknop. Deze knop herken je aan de letter ‘T’ op de knop. Wanneer je deze knop indrukt, moeten alle groepen achter deze schakelaar direct uitschakelen. Gebeurt dit niet of hapert hij? Dan is de aardlekschakelaar kapot en heb je een nieuwe nodig.

Houd er dus rekening mee dat je groepenkast meerdere aardlekschakelaars heeft. Doorgaans heb je per vier groepen één aardlekschakelaar. Heeft jouw groepenkast dus twaalf groepen? Dan heb je als het goed is vier aardlekschakelaars om te testen.

Stap 3: Aardlekschakelaars weer inschakelen

Tot slot schakel je de aardlekschakelaars weer aan. Dit doe je door ze op stand ‘On’ of ‘I’ te zetten, afhankelijk van het merk dat je hebt. Vergeet ook niet alle klokken weer goed te zetten en let vooral op je wekkerradio, om te voorkomen dat je jezelf verslaapt.

Aardlekschakelaar kapot? Vervang de schakelaar direct!

Blijkt tijdens het testen van de aardlekschakelaar dat deze niet meer (goed) werkt? Dan moet je deze zo snel mogelijk vervangen. Kijk hier voor ons aanbod aardlekschakelaars. Bestel hem voor 17:00 en dan geven we hem vandaag nog mee met de bezorgdienst.

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

met PostNL vanaf € 75,-

Gratis retourneren

30 dagen retourbeleid

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 561 reviews.