Werkdagen voor 17:00, direct verzonden
Gratis verzending vanaf € 125,-
Gratis retourneren binnen 30 dagen

Aardlekschakelaar aansluiten in tien stappen

Wil jij je groepenkast uitbreiden met extra groepen? Of is na het testen gebleken dat je aardlekschakelaar defect is? Dan zul je een nieuwe aardlekschakelaar moeten installeren in je groepenkast (in combinatie met installatieautomaten wanneer je gaat uitbreiden). Dat is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel even weten hoe het werkt. In dit artikel leggen we uit hoe je zelf thuis in tien stappen een aardlekschakelaar kan aansluiten.
Groepenkast uitbreiden of aardlekschakelaar defect? Ontdek hier hoe je stap voor stap een aardlekschakelaar (met extra groepen) aansluit in je groepenkast.

Inhoudsopgave

Tip: laat je groepenkast na afloop altijd even controleren door een erkende elektricien, zodat je zeker bent van een veilige installatie!

1. De juiste aardlekschakelaar kopen en laten bezorgen

Om te beginnen heb je natuurlijk het juiste materiaal nodig. Op deze pagina vind je ons aanbod aardlekschakelaars. In de meeste gevallen zal een 2-polige aardlekschakelaar prima zijn voor jouw groepenkast. Gaat het om het aansluiten van een krachtgroep? Gebruik dan een 4-polige schakelaar. En ga je uitbreiden? Vergeet dan vooral ook niet je installatieautomaten te bestellen, samen met de juiste kabels: een fasedraad en een nuldraad. Verder heb je voor deze klus ook een passende schroevendraaier en een momentschroevendraaier nodig.

2. Spanningsvrij maken installatie

Is je materiaal gearriveerd en heb je jouw gereedschap bij de hand? Begin dan met het spanningsvrij maken van de elektrische installatie door middel van het uitzetten van de hoofdschakelaar. Controleer vervolgens goed of de installatie zonder spanning is, want je mag nooit werken aan een groepenkast onder spanning!

3. Deksel groepenkast verwijderen

Vervolgens kan het echte werk beginnen. Om bij alle componenten en de bekabeling te kunnen, dien je eerst het deksel van de groepenkast te verwijderen. Dit kan bij de meeste groepenkasten vrij eenvoudig door de klepjes los te maken. Vervolgens schuif je het deksel zo van de groepenkast.

4. Bekabeling vastmaken achter DIN-rail 

Ga je de groepenkast uitbreiden met een extra aardlekschakelaar? Dan is er nog geen bekabeling aanwezig hiervoor. Daarom dien je nu eerst nuldraad en de fasedraad vast te maken achter de DIN-rail, in het kabelverdeelblok. Kijk even hoe lang hij moet zijn om goed te passen, meestal is dit ongeveer 10 tot 20 cm. 

5. Aardlekschakelaar aansluiten op bedrading

Vervolgens neem je jouw nieuwe aardlekschakelaar en sluit je die aan op de bekabeling. Dit gaat vrij eenvoudig door de bedrading aan de bovenkant in de openingen van de component te schuiven en deze met een schroevendraaier vast te draaien. Je hoeft ze nog niet helemaal vast te draaien, dit doen we later.

6. Aardlekschakelaar op DIN-rail klikken

Wanneer je de aardlekschakelaar op de bekabeling hebt aangesloten, is het tijd om deze op de vrij ruimte op je DIN-rail te klikken. Vervang je een kapotte aardlekschakelaar? Dan doe je dit uiteraard op de plek waar de oude zat. Wil je een paar extra groepen aansluiten? Kijk dan even hoeveel plek je nodig hebt op de DIN-rail voor deze extra groepen en laat deze ruimte vrij. Wil je bijvoorbeeld drie extra groepen op de aardlekschakelaar aansluiten? Laat dan drie module-eenheden vrij naast de aardlekschakelaar. 

7. Installatieautomaten aansluiten

Nu de aardlekschakelaar is bevestigd, kun je (wanneer je nieuwe installatieautomaten toevoegt) de installatieautomaten ook aansluiten op de DIN-rail. Dit werkt net als bij de aardlekschakelaar: je kan ze er zo op klikken. Let wel even op de lipjes die op installatieautomaten zitten: die je moet je eventueel nog openklikken voordat je ze op de DIN-rail monteert. Let erop dat je de installatieautomaten mooi tegen elkaar aan plaats, om ervoor te zorgen dat de kamrail er straks goed op past.

8. Kamrail bevestigen

Om de installatieautomaten te verbinden met je aardlekschakelaar, maak je gebruik van een kamrail. Deze bevestig je onder je groepen en je schakelaar en schroef je vervolgens (lichtjes) vast. Let er hierbij op dat het aantal kamrailvorkjes past bij het aantal installatieautomaten dat je aansluit op de aardlekschakelaar. Wil je bijvoorbeeld twee installatieautomaten aansluiten, dan heb je een kamrail nodig met minimaal twee kamrailvorkjes. Overigens is het dus ook mogelijk om kamrails te gebruiken met meer vorkjes dan je nodig hebt. Dat raden we zelfs aan, want op die manier kan je later eenvoudig een extra groep plaatsen zonder dat je een nieuwe kamrail moet monteren!

9. Deksel op de groepenkast bevestigen

Als de kamrail is bevestigd, kan je het deksel weer op de groepenkast bevestigen. Voordat je dit doet, raden we aan om met een momentschroevendraaier alle schroeven goed vast te draaien. Op die manier weet je zeker dat alle schroeven met het juiste moment in de groepenkast gedraaid zitten. Ook moet je uiteraard ruimte maken in het deksel voordat je dat er weer op monteert. Dit doe je door eenvoudigweg de paneeltjes uit het deksel te klikken op de plek waar je de nieuwe componenten hebt geïnstalleerd.

10. Hoofdschakelaar weer inschakelen

Tot slot kan je de hoofdschakelaar weer inschakelen. Doe dit nooit direct, maar schakel eerst alle aardlekschakelaars en eventuele aardlekautomaten eerst uit. Vervolgens zet je de spanning weer op je groepenkast en schakel je de aardlekschakelaars en aardlekautomaten weer aan. Het aansluiten van de aardlekschakelaar is gelukt en je kunt weer gebruik maken van je elektrische installatie. En zoals gezegd raden we aan om jouw installatie nog te laten controleren door een elektricien, want op die manier slaap je echt een stuk lekkerder!

Picture of Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen
Picture of Roy de Clerck
Roy de Clerck

Roy is onze expert op het gebied van elektra-, water- en luchttechniek. Als kind viel hij in een groot bad met inkt en sindsdien is hij eigenlijk nooit meer gestopt met schrijven. Beetje gek verhaal natuurlijk, maar bij Weltechniek zijn we superblij met Roy. Hij combineert bij ons zijn passie voor techniek en schrijven en zorgt ervoor dat wij regelmatig leuke artikelen hebben om met onze klanten te delen.

Bekijk al zijn artikelen

Deel dit artikel

Werkdagen voor 17:00

dezelfde dag verzonden

Gratis verzending

vanaf € 125,-

Gratis retourneren

binnen 30 dagen

Veilig betalen

met o.a. iDeal en PayPal

De waardering van weltechniek.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 609 reviews.